SLAYT, YURTİÇİ

“Kütahya” Anadolu’nun Yeni Yıldızı

Kütahya Anadolu’Nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak, tarihte yerini alıyor. Şehrin kuruluş tarihini kesin olarak belirlemek mümkün olmasada Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Makedonya ve...


Kütahya Anadolu’Nun en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak, tarihte yerini alıyor. Şehrin kuruluş tarihini kesin olarak belirlemek mümkün olmasada Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Makedonya ve Bergama Krallıklarının hakimiyetinde bulunduğunu ve daha sonra Roma İmparatorluğu’Nun ve onun ikiye ayrılmasından sonra Bizans İmparatorluğu’nun hakimiyetine girdiği kaynaklarda yer alıyor.

Persler ” Satraplık” adını verdikleri, bölümlere ayırdıkları Anadolu’yu ve Kütahya’yı uzun süre elllerinde tutmayı başarsalar da Makedonyalı Büyük İskender’in tarih sahnesine çıkması, Persleri mağlup ederek, Anadolu’yu hakimiyetine almasıyla Kütahya el değiştirir.

1074 yılında Kütahya Anadolu Selçuklu Devleti’nin bir uç şehri olur. Osmanlı yönetimine geçtikten sonra sancak merkezi olan Kütahya, daha sonra Anadolu Beylerbeyi İshak Paşa’nın 1451 yılında beyliği merkezini buraya taşımasıyla uzun süre Beylerbeylik merkezi olarak kalır.

1848 ihtilalleri neticesinde başlayan Macar Milli Hareketi Avusturya ve Rusya tarafından kanlı bir şekilde bastırılınca, hareketin liderlerinden  Kossuth Laios 1849′da Osmanlı Devletine sığınır. Rusya ve Avusturya’nıun baskılarına rağmen Osmanlı Devleti Macar mültecileri geri vermez. Kossuth ve yanındakiler Kütahya’ya yerleşirler. 1851 tarihine kadar Kütahya’da kaldıkları ve bugün müze halinde olup, ziyaretçilere açıktır.

KÜTAHYA’DAKİ TARİHİ VE TURİSTİK YERLER

Kale, Aizonai Antik Kenti, Kossuth Evi (Macar Evi), Kütahya Çini Müzesi, Analcı Mescidi, Kurşunlu Camii, Yakup Çelebi İmalat Külliyesi ( Gökşadırvan), İshak Fakik Küllliyesi, Vacidiye Medresesi ( Müze), Ulucamii (Yıldırım Han Camiii) Saadet Camii, Molla Bey Camii ve Külliyesi, Yeşil Camii (Receğ Ağa Mescidi), Mevlevihane (Dönenler Camii), Büyük ve Küçük Bedestan, Muvakkithane

KÜTAHYA
Tur programı için yukarıdaki linki tıklayın

7.422 defa görüntülendi.

Yoruma kapalı